Levenseinde

Om aan de wensen van de patiënt tegemoet te kunnen komen, is het belangrijk dat hij ze uitdrukt. Het is belangrijk om de persoon te stimuleren zijn voorkeuren omtrent zijn laatste levensmomenten kenbaar te maken.

De dood mag geen taboe zijn, u moet erover durven praten met de patiënt.

Als arts kan u niet raden wat belangrijk is voor uw patiënt. De wensen op het gebied van comfort en levenskwaliteit kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Sommigen willen hun leven op alle mogelijke manieren verlengen, terwijl anderen liever alle curatieve behandelingen stopzetten en naar comfortzorg gaan.

Het proces van Advance Care Planning (ACP) voorkomt misverstanden.

Er bestaat ook de mogelijkheid voor de patiënt om een persoon aan te wijzen die namens hem beslissingen zal nemen of zijn wensen kenbaar zal maken, als hij dat zelf niet meer kan doen.

Bij het registreren van de wensen van uw patiënt kan u hem ook vragen of hij een of meerdere wilsverklaringen heeft ingevuld met betrekking tot euthanasie, orgaandonatie en menselijk lichaamsmateriaal, negatieve wilsverklaring, de laatste wensen en/of de keuze van het uitvaartritueel, en donatie van het lichaam aan de wetenschap .